Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Koreai vörös ginzeng

2014.12.07

 

ginzeng.jpeg

A koreai ginzeng az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítőnek számít szerte a világon. A Panax ginseng-ről van szó, amelyet Koreában és Kínában, Oroszországban is megtalálhatunk. Vörös és fehér fajtákat különböztethetünk meg. 
 

A fehér ginzeng nem más, mint a koreai ginzeng gyökerének porított változata. Vörös színét hevítésnek vagy napon szárításnak köszönheti. A kettő közötti különbség a kínai herbalisták szerint a hatóerőben összpontosul: a vörös ginzeng gyökér erősebb hatást fejt ki. 
 

A koreai ginzeng használatának többezer éves hagyománya főleg jelentős tonizáló, roboráló tulajdonságainak köszönhető. Az 1. századból maradt fenn kínai írásos feljegyzés, amelyben a ginzenget „szuperior” vagyis legmagasabb szintű gyógyító erővel jellemezték. Legendák zengtek afrodiziákus, vagyis nemi vágyat serkentő tulajdonságairól is. Az eltelt évszázadok során végzett tudományos vizsgálatok azonban nem mutatták ki egyértelműen vágyfokozó hatását. 

A koreai ginzeng kb. 50cm-re nő, mélyzöld levelei és élénkpiros termései az árnyékos hegyoldalakat kedveli leginkább. Egy ázsiai legenda szerint minél jobban hasonlít gyökere az emberi alakhoz, annál nagyobb mágikus erőt ad szerencsés fogyasztójának és annál értékesebb. Kínaiul „ren shen”-nek nevezik, amelynek jelentése: „a Föld esszenciája férfi alakjában”. 
Az eltelt évezredek során vad hajtásai szinte teljesen eltűntek a hegyi lejtőkről. Napjainkban azonban nagy mennyiségben – Koreában, Kínában - termesztik. A Panax szó görög eredetű, jelentése „mindent gyógyít”.
Nem véletlenül, hiszen évszázadokon át rejtélyes gyógyító erőt tulajdonítottak neki és a legtöbb betegségre ajánlották. Az ún. adaptogének csoportjába tartozik, vagyis képes a stresszhatásokat közömbösíteni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében. Hatékony szellemi és fizikai teljesítményt növelő, öregedési folyamatokat késleltető, életerőt fokozó szerként tartják számon. A munkahelyi kiégés, kimerülés, a krónikus betegségek talaján kialakuló szellemi hanyatlás ellenszere. 
A kínai népi orvoslás előszeretettel alkalmazta a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mivel fokozza 
az inzulinválaszt. Emellett koleszterinszint csökkentő tulajdonsága is ismert volt. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően erősíti az immunrendszert, valamint az aszthma, impotencia és emésztési zavarok kezelésének kiegészítője.


Miben rejlik gyógyító ereje?

Nos, elsősorban triterpén glikozidjainak, a ginszenozidoknak köszönhetjük jótékony tulajdonságait. Közel harminc különféle szaponin vegyületről van szó, amelyek számos szervrendszerben fejtenek ki hatásokat: 
1. Fizikai teljesítményfokozás: egy 1982-ben publikált vizsgálat eredményei bebizonyították, 
hogy a ginzeng fokozta az oxigénfelvevő képességet, valamint gyorsította a regenerációt élsportolók körében. 
2. Mentális teljesítményfokozás: mind az információfeldolgozás gyorsaságát, mind a memóriát hatékonyan fokozza. Emellett a depresszió oldásában is szerepet játszik.  
3. Fáradtság és stressz csökkentés: Krónikus fáradtság szindrómában szenvedők körében javult a koncentrációs képesség.  
4. Antioxidáns hatás: Az A-, C- és E-vitaminhoz hasonlóan megóvja a szervezetet a kémiai szennyeződésektől, öregedési folyamatoktól, sugárzásoktól. 
5. Immunstimuláció: egy 1800 főn végzett koreai vizsgálat eredményei szerint a ginzeng csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. 
6. Fizikai és mentális állapotjavítás idősebb korban: nem csak a szív-érrendszer és a légzőrendszer munkáját javította, hanem a vizuális és a hallási reakcióidő is kedvezően rövidült szedésének hatására, idősek körében.   A menopauza kellemetlen tüneteit is képes enyhíteni. 
7. Impotenciakezelés: a koreai ginzeng általános roboráló, erősítő, valamint hormonszint-balanszírozó hatásának tudható be a férfi nemi potenciált fokozó tulajdonság. 
 

A ginzeng alkalmazása azonban nem veszélytelen, különösen meglévő betegségek esetében. Ezért 
szedésének elkezdése előtt célszerű konzultálni a kezelőorvossal!

Túladagolás hatására szédülés, 
álmatlanság, idegesség, irritabilitás, fejfájás, stb. jelentkezhet. A koffein hatását megsokszorozhatja. 
Napi adagja 100mg ginszenozid vagy 1-2g nem standardizált ginzeng gyökérpor. 

 

Hatása a teljesítmény fokozására 
Miért használják a sportolók a ginsenget? 
A ginsenget leginkább azok használják, akik fáradtságot, kiégettséget, túlhajszoltságot vagy stresszt éreznek életükben, és ily módon akarják javítani a kedélyállapotukat, valamint védeni szervezetüket és agyukat. A sportolók felvehetik ezt a gyógynövényt fegyvertárukba, hogy késleltessék fizikai és mentális elfáradásukat. 

Hogyan növeli a panax ginseng az energiaszintet és állóképességet: 
• Javítja a keringést az oxigénfelvétel és megkötés javításával 
• Stimulálja a fizikai érzékelést és késlelteti a mentális és fizikai fáradtságot 
• Serkenti az inzulintermelést és csökkenti a vércukorszintet, így stabilizálja az energiaszintet 
  
Egészségügyi elõnyei 

A panax ginseng hiánytünetei 
Nincs ismert hiánytünete. 

Felhasználási lehetõségek 
Kutatások alapján a panax ginseng a következõ tünetek kezelésekor lehet hasznos: 
• Vírusos fertõzések 
• Hepatitisz 
• Herpesz 
• Függõségek 
• Depresszió 
• Fáradtság/gyengeség 
• Stressz 
• Sugárfertõzés 

 

Univerzális gyógyszer 

„Univerzális gyógyszerként” hosszú a lista, hogy mire is jó a ginseng.

Az elsõ a listán, hogy a ginseng erõsíti az immunrendszert. A kutatások kimutatták, hogy a ginseng hosszú távú használata gátolhatja az öregedéssel együtt járó immunrendszer gyengülést, és védelmet nyújthat a fertõzõ megbetegedésekkel szemben azzal, hogy segít ellenállnunk a szabadgyökökkel szemben és csökkenti a stressz káros hatásait. 

Másodszor, a ginseng a rákkal szemben is segíthet felvenni a küzdelmet. Kutatók szerint a már meglévõ tumorok növekedését meggátolja, azzal, hogy a stressz hatásait csökkenti, stimulálja az immunrendszert és véd a szabadgyökök ellen. Kutatások alapján kijelenthetõ, hogy a sugárzás okozta károsodások ellen is védelmet nyújt nem csupán azzal, hogy segít talpra állni utána, hanem magukra a sérült szervekre is gyógyító hatása van. 
Az össz koleszterinszint csökkentésével és a jó koleszterin (HDL) növelésével a ginseng a szívre is jó 
hatással van. Ezen felül a kínai kórházak arra is használják, hogy a vérnyomást és a szívmûködést 
helyreállítsák az olyan stresszhatásokat követõen, mint pl. egy szívroham. 

A következõ kategória a ginseng mentális funkciókra gyakorolt pozitív hatása. A ginsengrõl azt tartják, 
hogy közvetlen hatással van az agyra és annak mûködésére. A kutatások kimutatták, hogy az 
immunrendszer és a központi idegrendszer erõsítése révén késleltetheti a mentális és fizikai fáradtság 
kezdetét. 

Végül pedig, a ginseng növeli testünk stresszel szembeni ellenállóképességét azzal, hogy a természetes „stresszhormonokat” egyensúlyban tartja. Világszerte végzett kutatások bizonyítják, hogy a ginseng segít megbirkóznunk az extrém fizikai és mentális stresszhatásokkal. 

Ahogyan a ginseng népszerûsége nõ, úgy a hatások listája is nyilván egyre bõvül. Jelenleg 
folyamatban vannak olyan kutatások, melyek arra irányulnak, hogy a ginseng vajon hatással van-e a 
szexuális vágyra, ill. hogy képes-e enyhíteni a klimax kellemetlen tüneteit. 
Potenciális hatás a hormonális mûködésre? 

A sok sportoló által csak az állóképesség javítása ill. sérülésekbõl való felépülés gyorsítása érdekében 
szedett ginsengrõl azt állították, hogy az anabolikus (izom-építõ) hormonokra is pozitív hatással van. 
Mindazonáltal újabb kutatásban azt publikálták, hogy ez nem állja meg a helyét. Nyolc egyetemista 
férfi kapott vizet és ginsenget edzés után. Rögtön edzés után, és további 4 idõpontban vérmintát vettek tõlük. A tudósok úgy találták, hogy a humán növekedési hormon, a tesztoszteron, a kortizol és az IGF-1 szint nem mutatott lényeges eltérést a kontroll és a ginseng csoport között. 
 
Következtetés 
Manapság szervezetünk számos stresszhatásnak, mérgeknek, szegényes tápláléknak, és egyéb veszélyeknek van kitéve. Így tehát nem meglepõ, hogy valami olyasmit keresünk, ami segít egyensúlyban tartani magunkat, és ellenállóvá tesz a stresszel szemben.

Egy biztos: manapság, az egészség és a teljesítmény javításának táplálkozáson keresztül történõ megvalósításának trendje mellett nyilvánvaló, hogy sokat fogunk hallani még a gyógynövényekrõl, így a ginsengrõl is.


Felhasználási javaslatok 
Mennyiségek 
A ginsenget kapszulázva árulják. Általában napi 250-500 mg ginsengkivonatot ajánlanak. Bár a nyers növénybõl a mennyiségek gyakran a növény korától ill. attól függenek, hogy mire is akarják használni, az általánosan használt mennyiség 1/8 uncia nyers gyökér kb. 6 deci vízzel. Csak adjuk a gyökeret a vízhez, és forraljuk addig, amíg a mennyiség 2 decire nem csökken. Hûtsük le és igyunk napi 1 ilyen adagot. A levesként való fogyasztás szintén egy tradicionális módja a ginseng szedésének Kínában. Csak adjunk 1 gramm szárított gyökeret egy adag leveshez. (Bármilyen leves megfelel).

A gyökeret magát is megehetjük – vágjuk a gyökeret 1 centi széles csíkokra, és együnk 1-2 szeletet naponta. 

Figyelmeztetés 
Mivel a ginseng iránt egyre nõ az érdeklõdés, ma már megtalálhatjuk rágóban, cukorkában, teában, 
de még üdítõkben is. Mindazonáltal sok ezek közül minimális mennyiséget – vagy még annyit sem – 
tartalmaz a ginsengbõl, így hatásuk is enyhébb – ha van egyáltalán. 

Idõzítés 
A ginsenget egész nap fogyaszthatjuk étkezéssel vagy éhgyomorra is. Mindazonáltal mivel stimuláló 
hatása is lehet, nem ajánlott a nap második felében szedni. Potenciális stimuláló hatása miatt néhány 
kutató szerint nem szabad más stimulánsokkal, pl. a koffeinnel együtt szedni. 

Tippek 
A gyógynövénykereskedõk szerint a minõség sokkal fontosabb, mint a mennyiség. A legjobb minõségû ginseng a Koreai vörös ginseng, mivel ezt a koreai kormány ellenõrzi (amire sehol máshol nincsen példa). 
A gyökér hatásossága a ginsenosid tartalommal mérhetõ. A legjobb minõségû ginseng 4-7% ginsenosidot tartalmaz. A legegyszerûbb mód egy átlagember számára, hogy minõségi terméket találjon az az, hogy teljes gyökeret vesz. Gyakran, bár nem mindig, a drágább ginseng a hatásos, ezért aztán kevesebbre van szükség az eredmények eléréséhez. 

A panax ginseng szinergistái 
Nincs ismert szinergistája. 

Biztonsági tudnivalók 
Mivel a ginseng segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, a cukorbetegek, különösen az inzulint használók konzultáljanak használata elõtt kezelõorvosukkal. 
Tartós használat esetén magas vérnyomást okozhat.
 Nem ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy szív-és érrendszeri panaszaik vannak. 
Terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. 

A kínai orvosok javaslata alapján ne szedjünk ginsenget láz, megfázás vagy influenza esetén. Mindazonáltal a betegség utáni felépüléshez már ajánlják szedését. 
Gyógyszerek együtthatása a panax ginsenggel 

Csökkentheti a Warfarin (egy vérhígító gyógyszer) hatását.


A panax ginseng mérgezõ hatása 
A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, 
bõrkiütéseket és hányingert okozhat. 

Tiltások és korlátozások 
Nem dokumentáltak. 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Menegáti Erika

06-30-547-0429

kathrinatarot@gmail.com

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Február >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28


Statisztika

Most: 1
Összes: 57345
30 nap: 874
24 óra: 22